Број такмичара: 55
Број вођа екипа: 2
Број такмичара – ПАРА МОСИ: 0
Број вођа екипа – ПАРА МОСИ: 0
Руководство: 3

  • Спортске гране: одбојка, кошарка, фудбал, мали фудбал
  • Спортске гране – ПАРА МОСИ: нема

Општина се налази на сјевероистоку Републике Српске-БиХ. Лоцирана је у средишњем дијелу тока ријеке Дрине на коју се прислања у дужини од 45 км, од чега је око 23км Перућачко језеро, ХЕ Бајина Башта.Граничи са општинама Братунац, Милићи, Рогатица и Вишеград у БиХ, и општином Бајина Башта у Републици Србији.Прије рата у оквиру регионално-територијалног уређења у Републици Босни и Херцеговини,Сребреница је припадала Тузланском округу.

Општина се не налази на главним регионалним саобраћајним коридорима. Поједини дјелови општине су боље повезани са Републиком Србијом и са другим подручјима Босне и Херцеговине, него са урбаним центром. До општине постоје само путне комуникације.Према томе општина Сребреница спада у саобраћајно слабо повезану општину.Сребреница је поред регионалних путних праваца (Братунац-Скелани,Братунац-Сребреница-Скелани и Зелени Јадар-Милићи) прије рата имала изразито развијену путно-комуникациону мрежу макадамских локалних-општинских сеоских путева, који су се користили за потребе становништва, туризма, ловног туризма и привреде. Ова мрежа је нарочито кориштена за превоз ученика у основним и средњим школама, као и за превоз радника. Иако су дневне миграције и кретање становништва били интензивни,саобраћај се, због развијене и добро организоване мреже путева, одвијао без икаквих проблема. Сребреница је од већих градова у БиХ и региону удаљена:

– Сребреница – Београд 210 км,
– Сребреница – Бијељина 110 км,
– Сребреница – Сарајево 160 км,
– Сребреница – Тузла 110 км,
– Сребреница – Загреб 450 км.

Општина Сребреница припадала је скупини општина средње величине (просјечна величина општине у БиХ је 39.953 становника), док сада има 11.698.становника. У периоду од 1948. до 1991. године становништво се увећало за 62,5 %. Стопа раста је просјечно била 1,1% годишње. Одлив становништва кретао се између цца 3.900 и 5.000 становника (у десетогодишњем периоду), односно цца 390-500 становника годишње што чини цца 10% негативног миграционог салда регије сјевероисточна Босна. Према попису становништва 1991.године,у 81 насељеном мјесту, административно и просторно смјештених унутар 19 мјесних заједница на подручју општине живјело је 36.666 становника. По последњем попису на подручју општине Сребреница живи 15200 становника. Густина насељености је била 69 становника по км2.У административно – политичком погледу Сребреница је подијељена на 19 мјесних заједница: Брежани, Црвица, Гостиљ,Костоломци, Крњићи, Лука, Ораховица, Осатица, Подравање, Поточари, Радошевићи, Ратковићи, Сасе, Скелани, Скендеровићи, Сребреница, Сућеска, Топлица, Виогор.

ИСТОРИЈА СПОРТА У СРЕБРЕНИЦИ

Највећи и најстарији спортски колектив у Сребреници је Фудбалски клуб „Губер“ основан далеке 1924 године. У својој историји дугој 94 године клуб је бележио добре резултате. И даље се сјећамо историјске сезоне 1988/1989 када је ФК „ Губер“ побједио екипу „Будућности“ из тадашњег Титограда у Куп утакмици за пролаз у 16-тину финала Купа Југославије после бољег извођења једанаестераца.

Међутим, по правилима се требао играти продужетак,па је сусрет поновљен.

„Будућност“ је била успјешнија у поновљеном мечу и славила резултатом 2:1. Та сезона се сматра једном од најуспјешнијих у историји клуба.

Због ратних дејстава “Губер” није имао активности од 1992. до 2004. године.

На иницијативу неколико ентузијаста – бивших фудбалера и спортских радника “Губера” и уз свесрдну подршку холандске организације Werkgroep Nederland Сребреница, те Опшине Сребреница, средином 2004. године организована је обновитељска Скупштина фудбалског клуба “Губер”. Одлучено је да се настави окупљање на фудбалском стадиону и да се клуб поново активира. Клуб има укупно пет селекција које се такмиче у сљедећим нивоима такмичења:

– Први тим се тренутно такмичи у Другој лиги – Исток. Тренутно први тим има регистрованих 22 играча.
– Кадети и пионири у Регионалној лиги,
– Пjетлићи и Ветерани се не такмиче са нивоа ФС РС,играју рекреативно и турнире.

Што се тиче омладинских селекција клуб посједује сљедеће селекције: Пjетлићи(30 играча), Пионири (14 играча),Кадети (13 играча).

Такође, у клубу постоји и селекција ветерана која броји 21 играча,што у коначном збиру даје цифру од 100 играча.

Све екипе у протеклих четрнаест година оствариле су запажене успјехе у првенствима, куповима и учешћу на домаћим и међународним турнирима

У клубу раде 4 тренера:главни и помоћни у првом тиму, тренер кадета и пионира и тренер пjетлића.

Клуб игра на стадиону који је добила под закуп од општине.Стадион је у оптималном стању за играње Друге лиге,што је потврдила и комисија ФС РС.

Клуб такође посједује и помоћни терен који је у добром стању,освјетљен је и има вјештачку траву.

Од инфраструктуре клуб посједује и објекат у којем су смјештене двије свлачионице,кланцеларију за управу клуба,канцеларију за судије и економат који је у прилично лошем стању и потребна је реконструкција.

Треба истаћи да стадион посједује и трибине испод којих су планиране свлачионице али до данас по том питању није ништа урађено.

У љето 1950.године формира се друштво „ПАРТИЗАН“, које окупља пионире,омладину и мјештане Сребренице да активно учествују у развоју разних спортова,као што су атлетика,одбојка,стони тенис и фудбал.

Друштво „Партизан“ ради у старој згради Соклоској дома и постиже значајне резултате у свим видовима спорта. Чланови друштва одлазе на републичка,среска и општинска такмичења,а као гости бораве у многим градовима Југославије. У вријеме највеће активноости, друштво је бројало преко 300 чланова,који су добровољним радом градили спортске терене за развој својих активности.

Кошаркашки клуб „Ферос“ основан је 1976.године. највећи успјех клуба је био двомеч за улазак у другу републичку лигу у којој је поражен од екипе из Кладња.

Тренутно клуб носи име „Губер“ и нема такмичарску екипу. Тренутно у клубу тренира 40 малишана који су подјељени у две узрасне селекције. У клубу ради један лиценцирани тренер.

TЕА КWON DO клуб „Губер“ је први послератни клуб који је почео са радом у Сребреници. Клуб тренутно броји 15 регистрованих чланова,а у клубу тренира од 15 до 25 чланова. Треба напоменути да клуб има два тренера са сертификатима и једног мајсторског кандидата. Клуб ради у свим узрасним категоријама од пионира до сениора, а јако битан податак је да у клубу тренирају и два репрезентативца у кадетској и сениорској конкуренцији. Клуб се такмичи на републичком и државном нивоу ( републичка првенства и купови, те државни турнири који се бодују и по томе се рангирају клубови у РС и БИХ).

СПОРТОВИ У ОПШТИНИ СРЕБРЕНИЦА

На територији општине Сребреница тренутно егзистира 9 спортских клубова у 8 грана спорта:

ФК „Губер“, ФК „ Будућност“ Скелани, Tea kwon do Клуб „Губер“, Кошаркашки клуб „Губер“, Рафтинг клуб „Видра“Скелани, Кајак Клуб „Зеленика“ Скелани,Kung FU Ving Tsun Клуб Сребреница,Карате клуб „Želja ipon“, Боксерски клуб.