Пропозиције – одбојка

Члан 1.

Такмичење се одржава у мушкој и женској конкуренцији.

Члан 2.

Свака екипа се састоји од по четрнаест (14) играча. Уколико се у записник уписује 14 играча обавезно се пријављују 2 либера.

Члан 3.

Све утакмице у мушкој и женској конкуренцији играју се у два добијена сета.

Члан 4.

Обавезно се игра шареном лоптом “Mikasa“. Такмичење у одбојци се одвија по једноструком бод систему кроз квалификационе и финалне групе.

Пласман екипа у квалификационим и финалним групама одређује се на основу освојеног броја бодова. У случају да две екипе имају исти број бодова, о пласману одлучује међусобни сусрет. У случају да три или више екипа имају исти број бодова пласман се одређује на основу количника добијених и изгубљених сетова, односно поена.

Члан 5.

Такмичењем руководи такмичарска комисија од три члана и то: руководилац такмичења у одбојци, његов заменик и именовани судија за одбојку најстарији по рангу.

Члан 6.

Све утакмице се играју у одређено време према утврђеној сатници и распореду. Екипа која у то време не изађе на терен чека се 10 минута. Ако и у том времену не дође на терен, утакмица се региструје службеним резултатаом 2:0 (25:0 ; 25:0) у корист противничке екипе. Екипа која неоправдано изостане са утакмице кажњава се одузимањем једног бода од укупно освојених бодова у групи.

Члан 7.

Комплетно такмичење одвија се према правилима Одбојкашког савеза матичне државе општине домаћина.

За све што није предвиђено овим правилима примењују се правила Одбојкашког савеза матичне државе општине домаћина.