Пропозиције – одбојка на пијеску

Члан 1.

Такмичење се одржава у мушкој и женској конкуренцији.

Члан 2.

Свака екипа се састоји од по три (3) играча – два плус једна резерва (2 + 1) играч.

Члан 3.

Све утакмице у мушкој и женској конкуренцији играју се у два добијена сета до 21 поен са разликом од два (2) добијена поена.

Тај брејк се игра до петнаест (15) поена.

Екипе током меча мењају стране на сваких седам (7) освојених поена.

Прва лопта не може да се игра прстима.

Одигравање прстима се неће санкционисати сем у случају претерано “прљавих“ и “ношених“ лопти.

Контакт лопте са блоком се рачуна као први контакт.

Такмичење се одвија на песку и играчи су искључиво боси.

Члан 4.

Обавезно се игра шареном лоптом “Mikasa“. Такмичење у одбојци на песку се одвија по једноструком бод систему кроз квалификационе и финалне групе. Пласман екипа у квалификационим и финалним групама одређује се на основу освојеног броја бодова. У случају да две екипе имају исти број бодова, о пласману одлучује међусобни сусрет. У случају да три или више екипа имају исти број бодова пласман се одређује на основу количника добијених и изгубљених сетова, односно поена.

Члан 5.

Такмичењем руководи такмичарска комисија од три члана и то : руководилац такмичења у одбојци на песку, његов заменик и именовани судија за одбојку на песку најстарији по рангу.

Члан 6.

Све утакмице се играју у одређено време према утврђеној сатници и распореду. Екипа која у то време не изађе на терен чека се 10 минута. Ако и у том времену не дође на терен, утакмица се региструје службеним резултатаом 2:0 (21:0 ; 21:0) у корист противничке екипе. Екипа која неоправдано изостане са утакмице кажњава се одузимањем једног бода од укупно освојених бодова у групи.

Члан 7.

Комплетно такмичење одвија се према овим правилима. За све што није предвиђено овим правилима примењују се правила Одбојкашког савеза матичне државе општине домаћина.