Соколачки атлетичари ОКИТИЛИ се са 17 МЕДАЉА

Аутор: Јелена Маринковић

На Атлетском митингу и Првенству Републике Српске за сениоре, које је одржано јуче на стадиону „Бара“ у Сокоцу, атлетичари „Гласинца“ окитили су се са 17 медаља. Сара Лучић однијела је три златне медаље, и то у скоку увис, у скоку удаљ и у трци на 100 метара са препонама. Златни је био и њен брат Александар у бацању копља, док су његовим клупским колегама Ратку Ђуровићу и Марку Лубарди у истој дисциплини припале сребрна односно бронзана медаља. Лубарда се окитио бронзом и у бацању кладива, а Марко Маловић је у истој дисциплини освојио сребрно одличје. Двије медаље отишле су у руке перспективном Луки Кезуновићу, који је био други у трци на 110 метара са препонама и трећи у скоку удаљ.

За АК „Гласинац“ добре резултате донијели су и пионири. Тамара Тошић је испунила очекивања и окитила се са двије златне медаље у бацању дицка и кугле. Алекса Бакмаз био је први у трци на 100 метара препоне, а други у бацању диска. Михајло Крстајић донио је такође двије медаље „Гласинцу“, злато у бацању кугле и сребро у трци на 100 метара препоне, а Катарина Кезуновић једну бронзану у бацању кугле.

Тренер АК „Гласинац“ Соколац Неђо Ђуровић казао је да би цјелокупни пласман био још бољи да је учествовала атлетичарка Анђела Ковачевић, која је била одсутна из приватних разлога.

–Похвалио бих и пионирке Ану Бољанић и Маријану Амовић, које су заузеле 4 односно 7 мјесто. Ово су веома значајни резултати за Соколац с обзиром на то да је учествовало око 150 атлетичара из 19 клубова. Надам се да смо као технички организатор испред Атлетског савеза Републике Српске обавили добар посао – додао је Ђуровић.

Предсједник АС Републике Српске Душко Ивичић рекао је да је Соколац традиционално атлетски град, који заслужује да буде домаћин оваквих такмичења.

-Радује нас што је неколико атлетичара изборило норме за међународна такмичења. Једна од њих је Сара Лучић, коју очекују Медитеранске игре. Ту су и јуниори, који су оправдали очекивања: Марко Шуковић, у скоку увис, Лука Ивичић у скоку са мотком и десетобоју и Диана Ковач у скоку увис. Они ће представљати Републику Српску и БиХ за 10 дана на Балканијади у Турској – казао је Ивичић.

Најбоље учешће забиљежио је АК „Борац“ из Бања Луке, чији су такмичари освојили 23 медаље, међу којима су се истакли: Војислав Грубиша, Урош Гутић и Јован Росић у мушкој конкуренцији те Глорија Куртеш и Александра Видовић у женској.

-Освојила сам прво мјесто у бацању копља, друго у бацању кугле и у бацању диска треће. Женска екипа „Борца“ је годинама најбоља у Босни и Херцеговини. Овдје се увијек прелијепо осјећам, волим доћи на такмичење у Соколац, који је прави град са душом – рекла је Александра Видовић из АК „Борац“.

Тренер АК „Сан“ Прњавор и делегат Атлетског савеза РС на такмичењу Далибор Врховац казао је да у Соколац долази већ 30 година.

-Ова општина има одличне услове за припреме спортиста и ми сваке године долазимо у љетном периоду. Након тих прирема наши атлетичари су обарали личне рекорде и испуњавали норме за Балканско првенство. На Првенству у Сокоцу довели смо једанаест такмичара у сениорској и пионирској конкуренцији. Добар учинак на оваквим такмичењима доноси им сатисфакцију за још већа првенства – додао је Врховац.

Јелена Гајић, атлетичарка из Прњавора, шампионка на 400, 800 и 1.500 метара похвалила је организацију такмичења и присјетила се да је управо овдје прије неколико година оборила сениорски рекорд РС.

-Увијек се лијепо осјећам и веома сам задовољна постигнутим резултатима. У наредном периоду очекује ме „Ханженковићев меморијал“ у Загребу и то ће бити то за ову сезону – навела је она.

Предсједник Скупштине АК „Гласинац“ Миливоје Јанковић присјетио се да је Првенство Републике Српске некада окупљало такмичаре и из других земаља, али да то није смањило број учесника. Он је додао да су се некада на соколачкој атлетској стази такмичили атлетичари из Црне Горе и Хрватске те да се једном приликом окушао и такмичар из Америке. Како је истакао традиционални Атлетски митинг у Сокоцу и данас се памти по бројним успјесима, јер су управо нека од највећих домаћих атлетичарских имена баш овдје испунила норме за Олимпијаде.