Број такмичара: 18
Број вођа екипа: 4
Број такмичара – ПАРА МОСИ: 0
Број вођа екипа – ПАРА МОСИ: 0
Руководство: нема

  • Спортске гране: атлетика, кошарка, стрељаштво
  • Спортске гране – ПАРА МОСИ: нема

Севојно је градско насеље и седиште градске општине Севојно која се налази у саставу града Ужица у Златиборском управном округу на надморској висини 370 метара.Градска општина Севојно конституисана је 23. априла 2014. године. Средишњим делом протиче реке Ђетиња, а простире се на територији од 20 квадратних километара и по попису из 2011.године броји 7100 становника

Севојно је настало у средњем веку, као и већина ужичких насеља, што потврђује турски катастарски попис из 1476. године. Историчари доводе у везу назив Севојна са именом великаша Војина од Ужица Konte di Vsciy, феудалца из времена Стефана Дечанског (1322-1331).

Пронађене и публиковане турске земљишне књиге смедеревског Санџака из 1476. године, документују чињеницу да је Севојно постојало и пре наводне хронолошке одреднице, и то као урбанизовано насеље подељено на Доње и Горње Севојно. Његово влашко, сточарско становништво повукло се испред таласа отоманске инвазије у брдовите крајеве око Ужица и ту се повезало у компактна насеља.

Повољнији друштвено-економски и политички услови утицали су на повећање броја становника све до почетка ослободилачких ратова (1912-1918). У овом периоду Севојно постаје општина и задржава тај статус све до краја II светског рата. Тенденција пораста броја становника трајала је до 1941. године када се грађани Севојна суочавају са драматичним последицама II светског рата, након којег се нарушава демографска равнотежа између наталитета и морталитета, великим бројем страдалих.

Током немачке окупације у II светском рату 1941. године, Севојно је је било привремено ослобођено од стране партизана и било је слободно у оквиру Ужичке републике.

На подручју Севојна налази се позната црква Брвнара, која има посебан значај и тежину у том периоду са гледишта очувања културе српскога народа и трајног неговања традиционалних историјских вредности. У то време, хришћанска црква, представљала је једину идеолошку и политичку снагу која је била у стању да повеже и уједини народ.

Саграђена је једноставне архитектуре заједно са олтаром у 18. веку, а живописана је 1779. године. Представљала је непокретно културно добро као споменик културе, постојала је до 1996. године, када је изгорела до темеља. На њеном месту подигнута је нова црква по оригиналним цртежима и од истог материјала. У цркву су враћене иконе које су сачуване после пожара.

Основна школа у Севојну је основана 1889. године решењем Министарства просвете Краљевине Србије , која данас носи име народног хероја „Алексе Дејовића”рођеног у овом крају, а послује са још два истурена оделења у Крвавцима и Злакуси.

У послератном периоду пуштањем у погон Ваљаонице бакра Севојно 1952. године и Ваљаонице алуминијума 1975. године почео је и нагли прилив становништва и развој других привредних грана тако да се територија Севојна одликује пољопривредном производњом,металском индустријом, прерадом дрвета, трговином, израдом намештаја, израдом картонске амбалаже, рециклажом металних отпадака првенствено црне и обојене металургије, угоститељством, транспортом, појединим гранама прехрамбене индустрије и трговином хране, грађевином, трговином текстилом, слободном царинском зоном и др. Једном речју, то је пољопривредно-индустријска зона .

Самим приливом становништва уједно се развијала и пратећа инфрастуктура, тако да је Севојно данас израсло у једно урбано насеље са доста зеленила и свим пратећим објектима; Школом , Дечијим вртићем који задовољава капацитетом потребе свих заинтересованих,Културним центром,Канцеларијом за младе и Омладинским клубом, , Здравственом установом, Поштом са посебном централом,Полицијском станицом, а у самом центру је још једна црква Светог Архангела Гаврила која је стара преко сто година

Изградњом спортске инфраструктуре дошло је и до развоја спорта и формирања спортских клубова. Данас Севојно важи за спортско место а у спортским гранама предњаче фудбал , кошарка, одбојка, стрељаштво, карате,атлетика, који остварују запажене резултате како у оквиру републике тако и на међународном нивоу.У току су припреме за изградњу спортске хале и још једног спортског терена који ће задовољити потребе свих љубитеља спорта.

Туристички потенцијали Севојна су у развоју а посебну пажњу привлачи Црква Брвнара која је под заштитом као културно историјски споменик , Лучни мост од сиге који потиче из турског доба ,Потпећка пећина, у непосредној близини,Дуге стене са којих се пружа предиван поглед на панораму Севојна, Видиковац на Видином брду,обележене пешачке стазе за рекреативце до Дрежничке Градине и Видиног Брда.

Место створено за рад , живот и уживање!