Полусезона за играче Рукометног клуба „Гласинац“ завршена је 10. децембра утакмицом једанаестог кола Прве лиге Републике Српске, у којој су Сокочани у Дервенти поражени од истоимене екипе са 32:21.

Јесењи првак полусезоне Прве лиге Републике Српске је екипа „Младост“ из Бањалуке која је освојила 18 бодова остваривши осам побједа, два пораза и један реми.

Дебитантска екипа успјела је сакупити шест бодова током такмичења и тако осигурати позицију на једанаестом мјесту на табели, колико има и екипа испред ОРК „Борац“ из Бањалуке. Омјер утакмица соколачког „Гласинца“ је три побједе и осам пораза.

Тренер Рукометног клуба „Гласинац“ Јован Боровчанин, подсјетио је да се први пут у Сокоцу игра прволигашки рукомет, те да је ово својеврсна награда играчима који тренирају седам година за њихов труд и рад.

– Ушли смо у Лигу мало свјесно, мало ризично, трудили смо се да освјетљамо образ и не будемо само посматрачи. Заиста смо остварили добар резултат и указаћу на примјер да је наш конкурент у региону РК „Вишеград“ када је прије четири године ушао у Прву лигу током цијелог такмичења освојио седам бодова, док смо ми на полусезони са шест поена. То је пет бодова изнад зоне испадања и могу слободно рећи да је „Гласинац“ с обзиром на распоред који нам иде на руку у наставку сезонског такмичења ближи средини табеле, него борби за опстанак – нагласио је Боровчанин.

Оцјењујући утакмицу са „Дервентом“, Боровчанин је истакао да је одигран један солидан меч, било је пар грешки које се могу приписати неискуству.

– Рекао сам и раније својим играчима да је потребно још много рада и искуства у прволигашком такмичењу, али не бих имао ништа њима да замјерим, осим да им упутим захвалност. Ти момци су прошли кроз Другу лигу, бараж, успјешни на МОСИ, а као круна свега – три фантастичне побједе у Првој лиги РС. Захвалио бих још Општини Соколац која нас је подржала финансијски да играмо у овом рангу такмичења – истакао је он.

Слиједи зимска пауза, а у другој половини јануара почеће тренинзи за наставак сезоне. Како Боровчанин истиче, сасвим је извјесно да он више неће бити тренер младих соколачких рукометаша. Очекује да Управа клуба одржи састанак са Општином или неким другим људима који су спремни да помогну играчима.

Он наглашава да је потребно да се сједне и разговара о актуелним проблемима.

– Дао сам све од себе за играче, а они то, што је најбитније знају и препознају. Морам да нагласим да смо шест кола одиграли без капитена Ђорђа Радовића који је кључ наше игре и одбране, затим смо у мају остали без једног од најталентованијих момака Мирослава Мирковића који је отишао да игра за „Славију“ из Источног Новог Сарајева. Поред свих наведених проблема, остварили смо овај резултат – констатовао је Боровчанин и додао:

– Сматрам да неко мора да препозна вриједност ових момака, те да им омогући напредак јер Прва лига није само спортска рекреација. Прегледати које смо тимове довели у наш Соколац, из којих градова, па процијенити да ли је приоритет да се улаже у рукомет – казао је Боровчанин.

Према његовим ријечима, друге општине су препознале квалитет соколачких рукометаша, те је због тога Мирковић прешао у други клуб. Међу играчима се издваја и Стефан Косорић који је могао да игра Премијер лигу. Ту су Милан и Иван Бољанић око којих се отима пола Прве лиге РС.

– Иван је шеснаестогодишњак који има већ шест стотина минута игре, док је Милан дао стотину голова у овој полусезони. За нас је сваки играч злата вриједан – закључио је Боровчанин.

Да ли ће и које промјене наступити у руководству Рукометног клуба „Гласинац“ остаје да видимо пред наставак другог дијела сезоне такмичења у Првој лиги Републике Српске.