ПРЕДЛОЖИТЕ име званичне МАСКОТЕ 56.МОСИ „Соколац 2019“

Представљамо вам званичну маскоту /СОКО/ 56.МОСИ „Соколац 2019“. Пружамо вам прилику, драги пријатељи, да и ви дате допринос организацији овогодишњих игара, тако што ћете до 31.маја предложити ИМЕ поменутој маскоти, на један од следећих начина:

Комисија за спортска такмичења ће у суботу, 1.јуна изабрати најбољи приједлог, узимајући у обзир број лајкова појединих приједлога.

Сви приједлози су добро дошли…


Симболика сокола

Савршен лет сокола, а посебно призор када се окреће и кружи изнад главе је подстицао машту и одушевљавао човјека вијековима. Ова птица грабљивица је древни симбол непобједљивости и неспутане слободе, а такође је опште позната као симбол постигнућа, издизања изнад ситуације, успјеха и тријумфа.

У египатским хијероглифима симбол соко се користио у ријечима и фразама као што су: бог, фараон, величина, година, суверена, звезда, час, молитва, земља и свет. Он је повезан са богом неба, краљем сунца, Хорусом, који је приказан као соко или човјек са главом сокола. Око Хоруса, египатски симбол за Сунце приказује очи и стилизовано лице сокола. Бог сунца Ра такође је описан са главом сокола. Веровало се да је владајући краљ био земаљска инкарнација Хоруса и зато су се краљеви често приказивали са главом сокола. У раним династијама, краљев успон је био познат као „лет сокола“.

У европској култури и традицији, соко представља ловца и сматра се за ратоборни симбол, јер се због изванредних летачких способности сиви соко од давнина користио као свестрана ловна птица. Такође, он представља визију, слободу и побједу и зато такође подразумијева спасење онима који су у ропству било моралном, емоционалном или духовном.

У германској митологији соко је повезан са германским богом неба Воданом.

У нордијској митологији Фреја, богиња љубави, плодности и сексуалности и чувар мртвих је повезивана са соколом. Она је користила пернати плашт сокола да путује између митолошких светова, узимајући облик сокола.

У хришћанској симболици, дивљи соко представља непреображену, материјалистичку душу и њене грешне мисли и дела. Припитомљени соко симболише хришћанско преображење остваривањем својих узвишених мисли, нада и тежњи са храброшћу.