Јуче је у организацији Спортског билијарског клуба „Гејм Центар“ у Сокоцу одржано завршно 6. коло Осме дивизије Државне лиге Босне и Херцеговине у билијару у дисциплини „Десетка“ на коме је тријумфовао Милан Гвозденац савладавши у финалном мечу Милана Бјелицу са 6:1.

Предсједник СБК „Гејм Центар“ Зоран Јелић је сумирао и претходних пет кола, те навео да је сваки пут одзив такмичара био на завидном нивоу и нагласио да регистрованих играча билијара са наше регије односно дивизије има преко четрдесет који играју Државну лигу БиХ.

– Прво коло је играна осмица, друго деветка, треће десетка, па онда поново, тако да је ово завршно коло десетка која је помало специфична дисциплина. Игра се по бројевима, убацују се прво кугле јединица, двојка и завршна је десетка – појаснио је Јелић.

Он је подсјетио да је од оснивања овог клуба прошло више од пола године и да је у међувремену била организована бесплатна школа билијара за заинтересоване полазнике.

– Било је полазника, међутим током љета је мало слабији одзив што се тиче билијара, не само у Сокоцу, него и другим градовима и општинама. Тек сада са зимском сезоном креће билијар до мјесеца маја, па ћемо опет да будемо активни. Имамо једног младог учесника Немању Кашића који има шеснаест година и посједује капацитет да буде бољи играч и истакне се између осталих, наравно уколико буде хтио да тренира – навео је Јелић.

Јелић је нагласио да су чланови СБК „Гејм Центар“ прошлог викенда учествовали на турниру балканског карактера гдје је било учесника из осам земаља.

– Не можемо ми још увијек да остваримо неке запажене резултате али се увијек налазимо у средини што је за нас изузетан успјех. У наредном периоду услиједиће бројни клупски турнири, којима ћемо се радо одазвати – најавио је он.

Он је додао да је недавно у приватној режији посјетио Академију билијара у Новом Саду коју организује и предаје часове Шандор Тот, човјек мађарског поријекла који је најтрофејнији играч у Европи до сада.

– Остварио је и многе побједе на свјетском нивоу, али у посљедње вријеме слабије игра и посветио се Академији билијара, која није активна само у Новом Саду већ и Аустрији, Њемачкој, Словенији и Хрватској. Александар Марковић и ја смо боравили четири дана и у новембру ћемо ићи још толико, а све у циљу усавршавања игре и настојања да исправимо неке наше недостатке – казао је Јелић.

Током јучерашњег такмичења у Сокоцу, један од учесника био је и Муамер Ђана из Горажда који је нагласио да је блијар спорт који је у експанзији у нашој земљи.

– Захвалио бих се Зорану који сваки пут организује фер и коректно такмичење. Билијар је најелегантнија игра на свијету, нешто попут шаха само још комплексније и наставићемо да анимирамо нашу дјецу да се баве овим спортом. Једини проблем који постоји је тај што људи везују билијар за кафану. Морам да нагласим да је билијар чист спорт, током такмичења нема алкохола а потребно је и тренирање по неколико сати. Дакле, психа и моторика да се увежу, здраве навике и исхрана – закључио је он.

Осму дивизију чине такмичари из Хан Пијеска, Рогатице, Фоче, Горажда и Сокоца. Након овог кола према броју такмичара, четири или пет најбоље пласираних на коначној табели иду на Завршни мастер Билијарског савеза БиХ. Тачни датуми биће познати за двије седмице али оно што се већ зна је да ће трајати три викенда у Бањалуци, Сарајеву и Високом у три различите дисциплине, осмица, деветка и десетка.