Давне 1996. године, 17. децембра, основан је ОК „Гласинац“ Соколац. У својој богатој историји биљеже златне тренутке, а на страницама историје клуба стоји да су више пута били прваци Прве одбојкашке лиге Републике Српске, освајачи неколико Куп такмичења РС, учесници Купа БиХ, те пет пута првопласирани клуб на МОСИ. Први тренери су били Марко Обреновић, који и данас предводи соколачког прволигаша и тренер Радивоје Пандуревић. Окупљањем некадашњих и садашњих играчица, обиљежили су 23 године постојања, што је значајан јубилеј соколачког спорта.

Тренер Марко Обреновић, није крио задовољство што је поново окупио најјачи састав „Гласинца“ који чине некадашње и садашње одбојкашице.

– Велико ми је задовољство што поново видим сва та лица која су стасавала у нашем клубу. Данас су то већином успјешне, породичне и пословне жене и мајке. Након толико година, видим да су сав труд и одрицање имали смисла, јер смо остали једна велика спортска породица чији је основни мотив љубав према овом граду и одбојкашком спорту, казао је Обреновић.

Зачеци женске одбојке у Сокоцу памте се по недостатку адекватног простора и опреме, али не и недостатку великих амбиција које су недуго након оснивања достигнуте.

– У витринама чувам преко 40 златних медаља са бројних такмичења, што је у колективном спорту велики успјех. Крајем деведесетих, успјели смо да из Друге лиге пређемо у прволигашко такмичење, да ту останемо пуне двије деценије и да га освојимо неколико пута. Наше играчице су биле и сада су велики амбасадори нашег града и спорта, а неке од њих наставиле су да се баве одбојком у иностранству, навео је Обреновић.

ОК„Гласинац“ Соколац примјер је здравог односа према спортском усавршавању, али и према чувању истинских вриједности које се стичу током дугогодишњег заједничког дружења. Како на терену, тако и ван њега, остали су велика одбојкашка породица.