У петак 6. децембра, у Новој Вароши, одржане су трећа редовна сједница Сталног комитета 56.МОСИ Соколац 2019 и Скупштина МОСИ, те је домаћинство званично предато новом домаћину – Новој Вароши. Усвојени су приједлози одлука о разрјешењу досадашњег и именовању новог руководства.

За предсједника Сталног комитета МОСИ, чију функцију је обављао Дејан Елез, именован је Предраг Ковачевић, за предсједника Скупштине умјесто Бојане Марковић изабран је Љубивоје Вранић, а на мјесто Борјанке Крсмановић, секретара Скупштине МОСИ, именована је Данијела Попадић.

– Од момента када смо сазнали да смо наредни домаћини приступили смо реконструкцији улица, изградњи нових саобраћајница, као и спортских терена. Уз подршку Владе Србије започели смо капитални пројакат – изградњу пута према планини Златар, вриједности од милион евра. Тренутно се ради изградња фудбалског стадиона за висинске припреме, чији се радови настављају на прољеће. Ова спортска манифестација биће прилика да промовишемо спорт у Новој Вароши, који је одувијек био нашироко познат – изјавио је предсједник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

Организација МОСИ 2021. године додијељена је по први пут општини Колашин, а највише расправе изазвала је кандидатура града Ужица, која је условно усвојена за 2022. годину.

Колашин је деценијама чекао на ову прилику, што је уважила већина делегата на скупштини. Посједујемо све што је потребно за организацију МОСИ и спремно дочекујемо домаћинство. У протеклих неколико деценија, Колашин је доказао да је један од конкурентних туристичких планинских центара, те ради на развоју спорта. У наредном периоду радићемо на побољшању спортске инфраструктуре – казао је Милан Ђукић, предсједник Скупштине општине Колашин.

– Одлуком Скупштине МОСИ, након пола вијека, Ужице је добило кандидатуру, чиме је показано да је спортски дух и фер – плеј превладао. Иако смо поднијели кандидатруру за 2021. годину, прихватили смо објективне чињенице, да је сљедећи на реду домаћин из Црне Горе. Нама је важно да спортисти добију прилику да се докажу у свом граду и пред својом публиком. Тежићемо да будемо најбољи домаћини и оправдамо кандидатруру – рекао је помоћник градоначелника Ужица Немања Нешић и честитао општини Колашин.

На сједници је одлучено да се у наредних петнаест дана, органима Скупштине МОСИ и свим чланицама, достави Одлука Скупштине града Ужице да поменути град буде домаћин 2022. године.

Поред наведених тачака, расправљало се о кандидатури за учлањење у „МОСИ породицу“, које су поднијеле општине Лучани и Тиват.

– Изгласано је да прихватимо општину Лучани, међутим Тиват по Статуту не може бити кандидат, а главни разлог је јер се не наслања ни на једну општину, које су дио МОСИ. Такође, нико од представника овог града није се појавио да образложи жељу за чланством, али им остављамо могућност ако се појаве сљедећи пут – појаснио је предсједник Скупштине МОСИ Љубивоје Вранић.

Представници Мојковца су одустали од кандидатуре домаћина за 2021. годину, прихвативши аргументе општине Колашин.