На обронцима Златара у Новој Вароши, дефилеом више од две хиљаде спортиста, из 31 града и општина Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, на Градском стадиону Браношевац свечано су отворене 57. Међурепубличке омладинске спортске игре (МОСИ).

Након две године паузе изазване пандемијом ковида 19, спортисти из три државе поново ће се надметати на највећој аматерској спортској манифестацији на простору Балкана.

На Играма које се одржавају у општини чији су студенти пре 68 година, заједно са колегама из Пријепоља и Прибоја били зачетници спортских надметања давне 1954. године, учествоваће 31 репрезентација градова и општина које ће одмерити снаге у 15 спортских грана: фудбалу, малом фудбалу, кошарци, одбојци, рукомету, атлетици, шаху, стрељаштву, планинарству, бициклизму, стоном тенису, одбојци на песку, каратеу, тенису и спортском риболову. За време трајања игара одржаће се и такмичење у пет спортских дисциплина за особе са инвалидитетом „Пара МОСИ“.

У првисуству неколико хиљада гледалаца, Игре је отворио председник општине Радосав Васиљевић. Он је истакао да је општина Нова Варош пре готово седам деценија била један од оснивача Игара те због тога имају посебну обавезу да по четврти пут буду добри домаћини.

Овогодишње МОСИ ће употпунити и традиционалну културно – спортску манифестацију „Златарфест”, па ће такмичари и гости имати прилику да уживају у богатом културно – забавном програму.