За четрнаестогодишњег соколачког атлетичара Луку Кезуновића 2020. година била је успјешна јер је постао рекордер Републике Српске и БиХ у петобоју за старије пионире/дјечаке, а Атлетски савез Српске га прогласио за најуспјешнијег у својој категорији.

ТРЕНИНГ ОД ТРЕЋЕГ РАЗРЕДА ДОНИО ПРИЗНАЊА

Лука истиче за Срну да му ово признање, додијељено на “Вечери атлетике Републике Српске” у Прњавору, значи много јер је то велики подстрек за даље бављење овим спортом.

Он напомиње да се лани, осим обореног рекорда у петобоју са освојена 2.493 поена, на првенствима Српске и БиХ окитио са пет златних, три сребрне и једном бронзаном медаљом, иако је 2020. година због пандемије била “сиромашна” атлетским такмичењима.

Кезуновић је члан “Гласинца” већ шест година и свакодневно тренира од трећег разреда основне школе.

“Након што су стигле прве медаље на првенствима Српске, почео сам озбиљније да тренирам и резултати су све бољи”, каже млади атлетичар.

ДОБАР ТРЕНЕР – ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ

Лука је у прошлој години постао првак Републике Српске и БиХ у трци на 800 метара за старије пионире и млађе јуниоре и првак на 600 метара, а на појединачном првенству Српске у Требињу у октобру постигао је лични рекорд и освојио двије златне медаље у трци на 800 и 300 метара.

На првенству Српске у Бањалуци био је први на 800 метара и други на 300 метара препоне, те први на 1.000 метара у категорији дјечаци на 15. Међународном атлетском митингу за цицибане у Читлуку.

Лука наглашава значај свог тренера Неђе Ђуровића, који га прати на тренинзима и на спортским теренима.

ТЕШКА ГОДИНА – “ГЛАСИНАЦ” И ДАЉЕ УСПЈЕШАН

Ђуровић наводи да “Гласинац”, као и остали атлетски клубови у окружењу, у прошлој години није испунио очекивано због пандемије и пратећих потешкоћа.

Он истиче да је, и поред низа тешкоћа са којима се сусретао, “Гласинац” проглашен за трећи клуб у Српској по успјеху у прошлој години на недавној “Вечери атлетике” у Прњавору.

“На првенствима Српске и БиХ наш клуб је прошлу атлетску годину завршио са 51 медаљом, што довољно говори да смо се одржали у самом врху `краљице спортова` у Српској”, објашњава Ђуровић за Срну.

Он напомиње да је Атлетски савез Српске за најуспјешнијег сениора до 23. године у 2020. прогласио Александра Лучића, првака Српске у бацању копља.

Тренер соколачких атлетичара истиче да има разлога за понос јер су атлетска такмичења у Српској и БиХ лани прошла у знаку медаља које су освајали чланови “Гласинца” – Младена Петрушић, шест година најуспјешнија атлетичарка Српске и БиХ, те репрезентативка Српске и БиХ у скоку увис Сара Лучић, која није отишла на Балканијаду због повреде.

Ђуровић је издвојио и успјешне атлетичаре Српске: бацача копља Анђелу Ковачевић, бацача кладива Марка Маловића, бацача кугле Марка Лубарду и бацача коља Ратка Ђуровића.

БЛИЖЕ СЕ ТАКМИЧЕЊА, А МЛАЂИХ ТРЕНЕРА НЕМА

Он је веома задовољан што су Лука Кезуновић и његове младе колеге из клуба Марко Мемедовић, Гордан Боровчанин, Кристина Реновица и Теодора Гладанац – будућност соколачке атлетике.

Тренера Ђуровића, ипак, забрињава тренутно стање у Клубу које карактерише смјена генерација и недостатак стручног младог тренерског кадра за припреме атлетичара за наредна такмичења, која, након скорих дворанских, почињу у априлу на отвореном.

Атлетски клуб “Гласинац” основан је 2.000 године на Сокоцу и одржао се у самом врху атлетике Републике Српске и БиХ све до данас.