Корисне информације

Визе

Грађанин државе чланице Европске уније, државе потписнице Шенгенског споразума и грађани Андоре, Црне Горе, Лихтенштајна, Монака, Сан Марина, Србије, Свете Столице и Швајцарске конфедерације могу путовати у Босну и Херцеговину са путном исправом или важећом личном картом која доказује идентитет и држављанство.

Минимални износ новца за странце који путују у Босну и Херцеговину је 150,00 КМ (или противвредност у страној конвертибилној валути) за сваки дан предвиђеног боравка.

Радно вријеме

Већина јавних канцеларија има радно време слично западној Европи током пет радних дана недељно (од 08:00 до 16:00 часова). Банке су отворене до 18:00 у радним данима и до 13:00 сати суботом. Пошта је отворена и суботом, а пошта у улици Лара Лазара отворени су до 19:00 часова. Продавнице се обично отварају раније ујутру и обично остају отворене до 20:00, док су трговачки центри отворени до 22:00.

Званични језик

Званични језик у Републици Српској је српски, који припада групи јужнословенских језика. У службеној употреби је ћирилично писмо, а веома је распрострањено и латинично писмо, јер се оба писма уче у школи.

Српска ћирилица се састоји од тридесет слова. У облику у каквом се данас користи, српску ћирилицу је уобличио Вук Стефановић Караџић. Ово писмо се користи у српском језику заједно са српском латиницом.

Сокочани такође уче стране језике, а многи разумију основе комуникације на енглеском и њемачком језику.

Непушачке зоне

Пушење је у Сокоцу дозвољено скоро на свим мјестима. Забрана пушења се имплементира веома флексибилно, тако да су неки ресторани одредили подручја за пушаче и непушаче.

Временска зона

Босна и Херцеговина и Соколац су у Централноевропској временској зони (ГМТ +1).

Валута

Валута Босне и Херцеговине је конвертибилна марка. Папирне новчанице су од 10, 20, 50, 100 и 200 КМ, и кованице од 1, 2 и 5 КМ. Мањи назив је конвертибилни пфенниг (1 КМ има 100 КФ), а новчићи су од 5, 10, 20 и 50 КФ. Валуту можете мијењати у овлаштеним мјењачницама, банкама и поштама, као и хотелима по дневном курсу. Накнада за комисије варира од 1 до 1,5%.

Кредитне картице

Већина продавница и ресторана прихватају American Express, Diners, Mastercard i Visa кредитне картице. Међутим, у већини кафића и заната ћете морати платити у готовини.

Беспорезна куповина

Страни држављани, након напуштања царинског подручја БиХ, имају право на поврат пореза на додату вриједност (ПДВ).

Купац плаћа робу у пуном износу са укљученим ПДВ-ом. Минимални износ фактуре подобне за поврат ПДВ-а износи 100,00 КМ, при чему продавац издаје фискални рачун у пуном износу, попуњен образац ПДВ-СЛ2 у три копије и фактуру.

Да би добио поврат ПДВ-а, купац који је претходно купио робу мора у року од 3 мјесеца извести робу из земље. Приликом преласка границе БиХ у другу земљу, купац је дужан да пријављује фактурисану робу и да образац ПДВ-СЛ2 печати на царини.

Потом се од купца затражи да испоручи продавачу важећи ПДВ-СЛ2 образац и фактуру коју је царина сертификовала у року од 6 мјесеци.

Правила у саобраћају

Правила која се примјењују су као у Европској унији. Ограничења брзине прате стандардизована правила. Дозвољене брзине: у насељима 60 км / час; ван насеља 80 км / час; на аутопуту 120 км / час.

Соколац се налази на пресјеку магистралних путева 19-А и 19. Страним возачима у Републици Српској (БиХ) потребна је национална возачка дозвола, саобраћајна дозвола и полиса осигурања.

Координате

Географске координате Сокоца су: 43 ° 56’10 “ сјеверне ширине и 18 ° 47’52 “ источне географске дужине.

Клима

На романијском платоу влада такозвана предпланинска и планинска клима. На климу, у појединим предјелима пресудно утичу конфигурација терена и надморска висина. Због тога, на јужним предјелима биљежи се утицај континенталне, а на сјеверу изразито планинске климе. На основу метеоролошких посматрања, најниже температуре су у јануару. Љетни температурни максимум је у јулу. Последњих година честа су љета са високим температурама, а зиме без много снијега са изузетком 2011/2012. године. Своје чари имају романијска прољећа и јесени.

Удаљеност од европских пријестоница

У зони удаљености од 43 км налази се Сарајево главни град Босне и Херцеговине, што има значај за општину Соколац кад је развој туризма у питању. Сарајево је значајно што кроз њега пролазе магистрални путеви из Србије, Црне Горе и Хрватске. У Сарајевском пољу Бутмир, налази се аеродром који омогућује најбржи долазак туриста у Сарајево, а из Сарајева у околна мјеста и даље. Близина Сарајева исто омогућава кориштење жељезничког саобраћаја од нпр. Сарајева ка Београду и Загребу. У једној цјелини можемо рећи да је највећи дисперзив за Соколац, Србија и то највише град Београд, јер велики број људи у љетном периоду или у празничним периодима долазе у Соколац због интерперсоналних мотива.

Електрично напајање

Електрично напајање је 220В са фреквенцијом 50Хз.

Телефон и Интернет

Можете купити припејд картице за мобилне телефоне и додатке, као и картице и додатке за мобилни интернет на киосцима или продавницама. Многи ресторани и кафићи имају бесплатан бежични интернет. Локални оператери, такође, нуде мобилни интернет, али трошкови роминг интернетског саобраћаја могу бити веома високи.