ШАХОВСКИ КЛУБ ГЛАСИНАЦ

Основан 12.априла 1995.године

ГРБ

АДРЕСА

Цара Лазара

ТЕЛЕФОН

+387 (0) 65 511 305

E-mail

d.batinic@spinter.net

Батинић Предраг

+387 (0) 65 511 305

Предсједник Управног одбора

Новости из клуба

САДАШЊОСТ

Клуб је 2011. године био успјешан организатор традиционалног Сретењског турнира и кадетског и омладинског првенства Сокоца у шаху. Од постигнутих резултат вриједи истаћи 3. мјесто у Премијер лиги Босне и Херцеговине, затим учешће у Купу европских шампиона у Рогашкој Слатини (Словенија), гдје је освојио 37. мјесто међу 64 екипе. На МОСИ играма 2011.године у Сокоцу, освојио је прво мјесто.

Значајне резултате појединачно постигли су: Владимир Биљић, Предраг Батинић, Предраг Плакаловић, на више такмичења и турнира.

ИСТОРИЈАТ

Шаховска игра позната је у овом крају од прије Другог свјетског рата. Људи су играли шах, али није било клуба у коме би се те активности организовано одвијале. Шаховска игра на овом подручју није замрла ни током рата, а то најбоље потврђује чињеница да је клуб основан 12. априла 1995. године, дакле прије завршетка ратних сукоба.

Клуб је према расположивим подацима, првобитно основан 1961. у оквиру Спортског друштва Гласинац. Такмичио се са више или мање успјеха у регионалним такмичењима, против сличних Екипа из Хан Пијеска, Рогатице, Пала, итд.

Најбољи шахисти и шаховски радници из тог периода су: Марко Обреновић, Здравко Шкиљевић, Хамдо Бегић, Војкан Паунић, Ратко Зорановић, Миле Шука, Нешо Одовић, Раде Марковић, Слободан Копривица, Богдан Боровчанин, а касније се придружују Богдан Томић, Жарко Крсмановић, Мишо Боровчанин, Жарко Косорић, Ђоко Бечановић, Здравко Шкиљевић, Мића Вуксановић и касније Бато Ерић, који је 70-тих био изузетно јак играч и наступао за Сарајевске Клубове.

Од 1976 год. доласком Аћима Ђерића, Жарка Крсмановића и Жарка Косорића у Руководство клуба, почиње јаче дјеловање клуба, који у то вријеме има око 70 регистрованих чланова, и има изванредне просторије у центру града. Организују се првенства клуба, симултанке итд. У то вријеме појављује се доста талентованих играча који уз горе споменуте наступају за Гласинац у разним такмичењима, а међу њима се посебно истичу:Маринко Радовић, Радислав Ћивша, Саша Косорић, Предраг Батинић, Радиша Бјелаковић, Браћа Рајак Душко и Миланко, Браћа Маџгаљ Данко и Раде, Саша Јовановић, Дејан савчић.

1980. године у Сокоцу се организује незаборавно Првенство Балкана у шаху, а следеће године шахисти Гласинца постижу свој највећи успјех до тада пласман у финале купа БиХ, међу 8 најбољих Екипа у тадашњој БиХ. Екипу су тада сачињавали Аћим Ђерић, Жарко Крсмановић, Предраг Батинић, Ђоко Бечановић и Саша Косорић.

Од 1980 – 82. тројица омладинаца наступају на првенствима БиХ (Саша Косорић, Радиша Бјелаковић и Предраг Батинић)

Нажалост 1983. године, више омладинаца одлази на студије и неколико старијих играча у друга мјеста, клуб почиње помало да стагнира. У то вријеме повремено наступају на регионалним куп и првенственим такмичењима, те на МОСИ играма…

У току ратних година клуб потпуно прекида рад да би пред крај рата био обновљен рад са старим и новим ентузијастима међу којима су најважнији Миле Јанковић, од 1955. па до данас предсједник Скупштине Клуба, Богдан Томић (предсједник од 1995-1997), Саша Косорић (предсједник од 1997 до данас), Батинић Предраг, капитен, Гаврић Слободан, тренер и играч. 1997. године клуб се пласира у Прву лигу РС што је највећи дотадашњи успјех. Екипу су сачињавали: Милош Шћекић, Предраг Батинић, Миленко Грујић, Невенко медић, Слободан Гаврић, Саша Косорић, Предраг Плакаловић и Данко Маџгаљ. Те и следеће године Предраг Батинић се пласирао на Првенство РС, а Зоран Рунић који је у то вријеме био члан ШК Гласинца, два пута постаје првак РС. 2001. године стичемо право учешћа у Премијер лиги БиХ гдје се и сада такмичимо.

2003. године клуб постиже историјски успјех пласман у Куп европских шампиона у шаху. Ту сјајну екипу сачињавали су играчи: Вељко Јеремић, Милош Шћекић, Срђан Бендераћ, Pредраг Батинић, Предраг Плакаловић и Саша Косорић и Миле Јанковић вођа пута.

Наредни период је златно доба Соколачког шаха. Екипа је стални члан Премијер лиге БиХ. У три наврата су успјели пласирати на друго или треће мјесто у БиХ. (иза неприкосновене Босне) и остварити право наступа на Купу Шампиона за шахисте (2003. Крит –Грчка, 2010. Пловдив –Бугарска и 2011. Рогашка Слатина – Словенија).

Клуб је 2007. постао првак Републике Српске, Освајачи купа РС су били два пута. На МОСИ играма су остварили изванредне резултате; три пута су били шампиони, два пута други и два пута трећи.

У појединачној конкуренцији играчи ШК Гласинац Соклац су освојили преко 50 титула на разним турнирима, а најуспјешнији су Зоран Рунић, Предраг Батинић, Предраг Плакаловић, Владимир Билић и Саша Косорић.

ФИДЕ мајстор Предраг Батинић је актуелни мајстор Источног Сарајева.

Клуб има модерне и функционалне просторије са потребним реквизитима. Саша Косорић је савезни судија и судио је многа првенства у РС и БиХ.

Клуб је организатор многих такмичења, турнира и првенства. Организовао је неколико шампионата Републике Српске, за мушкарце и жене, велики број омладинских кадетских првенстава, као и првенстава за пензионере.

Клуб поводом дана крсне славе Сретења Господњег, од 2004. године организује Сретењски турнир, на коме је до сада наступало преко 400 шахиста из РС и БиХ, Србије, Хрватске и ЦГ.