ПЛАНИНАРСКО ДРУШТВО ГЛАСИНАЦ

Основано 29.јула 2009.године

ГРБ

АДРЕСА

Омладинска бб

ТЕЛЕФОН

+387 (0) 65 727 548

E-mail

pdglasinac@gmail.com

Вуковић Борис

+387 (0) 65 407 851

Предсједник Управног одбора

Новости из клуба

4,319FanovaLajkuj
1,563PratilacaZaprati

О ДРУШТВУ

Планинарско друштво „Гласинац“ Соколац основано је 29.07.2009 године. Друштво је патриотска, спортска, самостална, друштвена и ванстраначка организација грађана Сокоца који су се удружили ради остваривања својих интереса и потреба у бављењу планинарењем. Друштво је удружено у  Планинарски савез Републике Српске. Основна дјелатност Друштва је планинарење, које се остварује путем организованих похода, путовања или експедиција, колективно или индивидуално и организовање и учествовање на спортским такмичењима у спортским дисциплинама које су везане за планинарење.

Крсна слава Друштва је Свети великомученик Димитрије-Митровдан (8.новембар).

ЦИЉЕВИ И ЗАДАЦИ

Од оснивања до данас остварене су бројне активности кроз реализацију програмских циљева и задатака а односе се на следеће:

  • уређење и обиљежавање планинарских стаза,значајних врхова планина и других ексклузивитета на територији општине Соколац
  • оганизовање и учествовање на планинарским излетима,акцијама,путовањима и експедицијама
  • организовање радних акција на уређењу и очувању природне околине
  • организовање и бављење спортском рекреацијом
  • организовање забава за чланове и симпатизере Друштва
  • боравак у природи и посјета природним знаменитостима (ријеке,језера,водопади,пећине и др.)
  • истраживање и сакупљање података о природи и културно-историјским споменицима на територији општине Соколац у циљу презентовања и приближавања њиховог значаја широј јавности као ресурса веома важних за развој и афирмацију наше средине
  • учешће у спортским такмичењима (планинарска оријентација)
  • сарадња са планинарским друштвима из Републике Српске и Србије
  • учешће у планинарским манифестацијама и експедицијама које организује Планинарски савез Републике Српске.

Омасовљавање Друштва,првенствено млађим члановима,у циљу развијања еколошке свијести и потребе за заштитом,очувањем и унапређењем природе и човјекове околине,као и његовање планинарске и спортске етике те хуманизма и патриотизма су превасходни задаци Друштва.

ИСТОРИЈАТ

Поред освајања планинских врхова у окружењу као што су Требевић,Зеленгора,Цер,Ртањ,чланови Друштва освојили су и највише врхове Црне Горе (Боботов кук на Дурмитору 2523 мнв), Румуније (Молдовеану на Карпатима 2544 мнв), Бугарске и Балкана (Мусала на Рили 2925 мнв), Грчке(Олимп 2917 мнв), БиХ(Маглић 2386 мнв).

Из природних љепота планинари црпе нову снагу која им даје подстицај за снажнију заштиту природних знаменитости наше матичне планине Романије у настојању да се она достојно поштује и презентује.Такође,планинари не заборављају ни остале планине на територији наше општине попут Деветака и Копита као ни водотокове ријека Каљине и Биоштице и многобројне изворе и пећине.Чланови Друштва су у досадашњем свом раду посјетили,оком камере забиљежили и путем штампаних и електронских медија презентовали велики број природних знаменитости општине Соколац са локалитета Романије (Црвене стијене, Орлова стијена, Гавранка, Литица, Редушњак, Новакова пећина, Мједеник, Ђева, Црна стијена, Крачипоље, Велика стијена, Хотичко поље, Добра вода, Сремошник, Кеврине колибе, Близанске косе), Деветака, Врела Ракитнице, кањона Берега и водопада на њему, Копита, Пуховца, Јасика, Гирске пећине, каљинског Бука, Биоштице, пећина Мегаре, Петњика, извора Дробњачке воде, Кајнака, некрополе у Лубурић пољу итд.

Планинари ПД „Гласинац“ са задовољством су учествовали у бројним радним акцијама као што је чишћење града,градског парка,платоа и игралишта око Спортске дворане,скидања снијега са крова дворане,уређивање и чишћење извора,уређење купалишта на Буку и сл.

Друштво је у досадашњем раду остварило одличну сарадњу са Шумским газдинством „Романија“ Соколац, ЈПШ „Шуме РС“, Општином Соколац, АД „Романијапутеви“, локалним средствима информисања и дугује им велику захвалност због њиховог доприноса у раду и развоју Планинарског друштва „Гласинац“ Соколац.