Група јуниорских атлетских репрезентативаца Србије већ седам дана се припрема на спортским теренима на Сокоцу за предстојеће првенство у Кенији и изузетно су задовољни условима за спортисте у овом граду.

Тренер Атлетског клуба “Морава” из Ћуприје и члан Стручног штаба репрезентације Србије за дуга трчања Драган Здравковић рекао је новинарима на стадиону “Бара” да је први пут на Романији и да ће Соколац убудуће бити њихова база пред свако велико такмичење.

Он је навео да је Атлетски савез Србије одлучио да дио припрема млади репрезентативци обаве на Сокоцу, пред одлазак на Свјетско првенство у Најробију /Кенија/ од 18. до 20. августа.

Здравковић је додао да би још више репрезентативаца дошло на овај терен да нису имали обавеза према јуниорском првенству Србије и “Балканијади” који се одржавају у Краљеву до средине августа.

“Имамо фантастичне услове за тренинг, трим стазу у Парку шуме Талине, тартан стазу на стадиону `Бара`, изузетан смјештај са теретаном и спа-центром и љубазно особље у хотелу `Златни бор` и драго ми је што сам овдје међу својим људима. Заиста се пријатно осећам”, истакао је Здравковић.

Члан Омладинског атлетског клуба /ОАК/ “Морава” из Ћуприје Алекса Томић, који се ове године пласирао за Свјетско првенство у Кенији и припрема се на спортским теренима на Сокоцу, каже да све што треба атлетичару на Сокоцу постоји на једном мјесту.

Он ће у Кенији трчати на 800 метара, мада на другим такмичењима наступа и на 1.500 метара.

Алекса Милановић из ОАК “Морава” из Ћуприје, јуниорски репрезентативац Србије, упркос добрим ранијим резултатима није успио ове године да испуни норму за Европско и Свјетско првенство, јер није тренирао готово три мјесеца, након што је преболовао вирус корона.

Наступа у дисциплини на 1.500 и 3.000 метара и полако се враћа на стазе, те припрема за наредна такмичења која га очекују крајем августа и почетком септембра.

Његов лични рекорд на 1.500 метара је 3,54 минута и на 3.000 метара 20,37 минута, које је истрчао на овогодишњем Балканском првенству за јуниоре.

На Сокоцу је већ двије седмице на припремама група параолимпијаца из атлетског тима који ће Србију представљати на Параолимпијади у Токију, гдје ће 22. августа отпутовати укупно 44 такмичара.

Један од тренера за припрему Параолимпијског тима Бојан Илић рекао је да су то сјајни људи са пуно енергије и ентузијазма за побједом и постизање врхунских спортских домета, те да очекује медаље.