Број такмичара: 54
Број вођа екипа: 5
Број такмичара – ПАРА МОСИ: 1
Број вођа екипа – ПАРА МОСИ: 0
Руководство: 11

  • Спортске гране: атлетика, рукомет, стрељаштво, шах, стони тенис, мали фудбал
  • Спортске гране – ПАРА МОСИ: стрељаштво

Подаци о Беранама

Беране се налази у источном дијелу Црне Горе и захвата сјеверни дио Горњег Полимља. На подручју општине, укупне површине 496 квадратних километара, живи 28.488 становника.

Кроз Беране протиче ријека Лим. Беране окружује пет планина и исто толики број језера, која се налазе на подручју општине.

Од 21. јула 1949. до марта 1992. године град се називао Иванград, по народном хероју и револуционару, Ивану Милутиновићу.

Берански крај има веома богату историјску прошлост. Најзначајнији и најстарији споменик клутуре који је очуван, је манастир Ђурђеви ступови, који је 1212. године подигао Жупан Првослав. Манастир је био, а и данас је сједиште Будимљанске епископије, коју је 1219. године основао Свети Сава, као једну од седам првих епископија.

Осим Манастира Ђурђеви ступови, велико културно- историјско богатство представља обновљени манастир „Шудикова“, манастир “Ћелије” у Калудри, џамија у Харемима, Вакуфска кућа, храм Светог Симеона Мироточивог који се налази у фази изградње и још неколико вјерских објеката на сеоском подручју.

На брду Јасиковац, у знак сјећања на страдале родољубе, жртве Другог свјетског рата саграђен је споменик „Слобода“ у облику метка, висок 18 метара. Споменички комплекс чини и 40 камених блокова на којима је исписана историја ратова беранског краја.

Гимназија у Беранама почела је са радом 8. новембра 1913. године. Она представља једно од најсвјетлијих поглавља историје и традиције овог краја.

Поред Гимназије, постоје Средња медицинска школа и двије средње стручне школе.

У Беранама се налази једна предшколска установа и седам основних школа. На градском подручју раде три основне школе са више подручних одјељења у приградским насељима.

Од 1950. у Беранама ради и Школа за основно музичко образовање.

Високошколски студијски програми се изводи на Медицинском факултету –Висока медицинска школа.

Беране данас

Спортска инфраструктура у Беранама је од прошле године је богатија за нову спортску халу, саграђену по најсавременијим стандардима, капацитета 1.528 мјеста за гледаоце.

Такође, прошле године је рекоснтруисана источна трибина фудбалског стадиона са подтрибинским простором, по УЕФА стандардима – капацитета 5.000 мјеста.

Ове године почеће радови на реконструкцији западне трибине, чиме ће се створити сви услови за одигравање међународних утакмица.

У оквиру традиционалне манифестације „Беранско културно љето“, Беранци и гости са стране имају прилику да бесплатно погледају представе, посјете концерте познатих извођача, али и да присуствују изложбама и књижевним вечерима.

Међународна Љетња школа за младе дипломате „Гавро Вуковић“, поетско-музичка и ликовна манифестација „Ладица ђинђува по тргу просута“, јединствена беранска Шлауфијада, Међународна ликовна колонија…само су неки од догађаја током љетњих мјесеци.

Музичка дешавања у Беранама од 2014. године заузимају све значајнију улогу.

Регионални фестивал електронске и хип хоп музике, који важи за највећи фестивал на сјеверу Црне Горе за младе – Тандр фест, одржава се крајем јула на беранском аеродрому, концерт за Дан општине – 21. јул, затим за дочек Православне нове године у главној улици, те музички догађаји у амфитеатру споменика на Јасиковцу и сали Центра за културу, позиционирали су Беране као препознатљиву музичку дестинацију у Црној Гори и шире.

Из године у годину под покровитељством или у организацији Општине Беране, затим Туристичке организације и Центра за културу, организују се квалитетни и различити музички садржаји који привуку хиљаде и хиљаде посјетилаца, како из Берана и градова у непосредном окружењу, тако и из читаве државе.

Феномен ове деценије, кажу стручњаци, јесте музички туризам. Општина Беране и Туристичка организација имају у плану да и у будућности наставе да поклањају томе посебну пажњу.